Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Παρουσίαση 25-8-2012
Απόψε παραβρίσκονται και μας τιμούν με την παρουσία τους εκτός από το Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Στάθη Αναστασόπουλο, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Σαμπαζιώτης Δημήτριος, o Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σταυριανόπουλος εκπροσωπώντας τον κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Μπένου.
Οι Αντιδήμαρχοι: Πεταλιδίου κ. Γεώργιος Στραβόλαιλος, Αίπειας κ. Φύκιρης Νικόλαος και Μεσσήνης κ. Αθανασόπουλος Γεώργιος.,
, Ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Μεσσήνης κ. Ν. Τζώρτζης και δημοτικοί σύμβουλοι Κοινοτήτων Οι Πρόεδροι Τοπικών Οι  Πρόεδροι Τοπικών ενοτήτων
Ο αρχηγός της εθελοντικής πυροσβεστικής ομάδας κ. Καρούντζος Δημήτριος και πολλά μέλη της ομάδας, τα οποία προσφέρουν πάρα πολλά στην πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών, βάζοντας πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωής του. Τους αξίζουν συγχαρητήρια και τους ευχαριστούμε, ιδιαίτερα. 
Οι Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.
Επίσης ευχαριστούμε για τις προσφορές τους
1.Το οινοποιείου του κ. Ν. Καραγγελή για το κρασί.
2.Το Αρτοποιείο ( Αίπεια) της κ. Θεοδωρακοπούλου Ανθής για τα Λαλάγγια.
3. Το Πολιτιστικό Σύλλογο Κασταναίων και Πολυσταραίων για τα τραπέζια και τις καρέκλες.
 Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του πρόεδρου της Ομοσπονδίας κ. Χριστόπουλο Γρηγόριο και της Αντιπροέδρου κ. Ζέρβα Σοφίας, η οποία είπε τα παρακάτω για την Ομοσπονδία και τους σκοπούς.  Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Δημοτικών Διαμερισμάτων Δήμου Πεταλιδίου ιδρύθηκε με την Πρωτοβουλία 6 Συλλόγων το Ιούνιο του 2010. Ιδρυτικά μέλη ήταν:
1. Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου.
2. Επιμορφωτικός και εξωραϊστικός Λυκοδήμου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΗΓΑΝΑΣ»
3. Πολιτιστικός Σύλλογος Κασταναίων
4. Σύλλογος Δροσαίων « Ζαϊμογλι»
5. Μορφωτικός και εκπολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Κατοίκων Κοινότητας
Μαθίας « Ο Λυκόδημος»         
6. Σύλλογος των απανταχού Κοκκιναίων Πυλίας « ΟΙ  ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ».
 Εν τω μεταξύ καταργήθηκε  ο Δήμος Πεταλιδίου και αντικαταστήθηκε από το Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης.
Έτσι το Δ. Σ της Ομοσπονδίας αποφάσισε να κάνει τροποποίηση του καταστατικού και να γίνει Ομοσπονδία πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Μεσσήνης
Στη συνέχεια γράφτηκαν οι παρακάτω σύλλογοι:
1.  Ο Σύλλογος Γυναικών Πελεκανάδας.
2.   Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Αδριανής
3.   Ο  Πολιτιστικός Αγίας Σωτήρας .
4.   Ο  πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοκαστριτών.
5.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χράνων  και
6. Η θεατρική ομάδα Λογγάς  ( Οδύσσεια)
Σύνολο 12
 Ζητούμενο είναι να γραφτούν όλοι οι Πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Μεσσήνης.
  Η ίδρυση της Ομοσπονδίας έχει τους παρακάτω σκοπούς.
1. Τη σύσφιξη των σχέσεων των Συλλόγων – μελών και την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης.
2. Τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομίας, την προστασία και την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων της γεωγραφικής περιοχής του τόπου μας και ιδικά των χωριών μας.
  Η Ομοσπονδία θα βοηθήσει να γίνουν γνωστά με φυλλάδια, εφημερίδα και έκδοση βιβλίου, για να μη  χαθούν στο βάθος του χρόνου.
3. Την καταγραφή του υπάρχοντος Λαογραφικού υλικού.
4. Την τουριστική ανάπτυξη  προβάλλοντας τα αξιοθέατα κάθε τοπικής κοινότητας.
5. Την οργάνωση  διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων  με θέματα κοινωνικά, λαογραφικά, ιστορικά, υγείας, ανακύκλωσης, βιολογικής καλλιέργειας.
  Μια τέτοια είναι και η σημερινή :
Ευχαριστούμε το Δήμο και ιδιαίτερα το Δήμαρχο κ. Στάθη Αναστασόπουλο και την αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Ελένη Τσέλιου, οι οποίοι αγκάλιασαν από την αρχή την Ομοσπονδία και δέχτηκαν να είναι συνδιοργανωτές στη σημερινή εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον – Πολιτιστική Κληρονομιά- αειφορία – Ποιότητα ζωής».
Χαιρετισμούς έκαναν οι παρακάτω.
2. Ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Μεσσήνης, ο οποίος συνεχάρη την ομοσπονδία για την πρωτοβουλία να οργανώσει την εκδήλωση, υποσχέθηκε να βοηθήσει για την εγγραφή περισσότερων Συλλόγων. Επίσης συνεχάρη την ομάδα πυρόσβεσης της Αγίας Σωτήρας. Μίλησε για ανακύκλωση και ανάγκης διαχείρισης των απορριμμάτων για να επιτύχουμε την μείωση των σκουπιδιών.

 3. Ο βουλευτής κ. Σαμπαζιώτης Δημήτριος συνεχάρη με τη σειρά του και τόνισε, ότι « η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστική μας κληρονομιάς είναι βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ζωής μας. Η προστασία, η αναβάθμιση και η αειφόρος διαχείριση του περιβάλλοντος, ώστε αυτό να αποτελέσει το υπόβαθρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, την άνοδο της ποιότητας ζωής καθώς και βασικό παράγοντα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
 Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι το χρυσό αυγό της Ελλάδας. Είναι πηγή πλούτου για τη χώρα μας και πρέπει να αποτελέσει το όχημα για την ανάπτυξη του τουρισμού μας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον κ. τον κ. Παναγιώτη Ανδριανόπουλο αντικείμενο της ομιλίας του ήταν η σημασία των τοπικών και κοινοτικών αρχείων για διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Τι είναι το δημοτικό κοινοτικό αρχείο, τι περιλαμβάνει και γιατί είναι σημαντικό. Είναι βασική πηγή μελέτης της ιστορίας του τόπου μας, δίνοντας χρήσιμα στοιχεία του τόπου μας. Όπως αυξομειώσεις πληθυσμού, επαγγέλματα των προγόνων μας, μεταβλητές και σταθερές των περασμένων χρόνων, οικογενειακά δέντρα απλών πολιτών, αλληλογραφία, κυβερνητικές επιστολές και διαταγές, φωτογραφίες, οικονομικές δραστηριότητες  του τόπου και άλλα. Υποχρέωση όλων μας και ειδικά των φορέων να φροντίσουν για την καταγραφή και τη διάσωση τους.
Στη συνέχεια η κ. Ελένη Τσέλιου Αντιδήμαρχος πολιτισμού δήμου Μεσσήνης μίλησε για την καταγραφή και ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Μεσσήνης.
Τόνισε, ότι το καθαρό περιβάλλον είναι πολιτισμός και βέβαια πολιτισμός είμαστε εμείς, οι συνήθειες μας, τα ήθη , τα έθιμα, οι παραδόσεις μας , οι μνήμες του χθες, τα μνημεία μας, η ιστορία του τόπου μας, το περιβάλλον μας. Αυτή την πολιτιστική μας κληρονομιά ο Δήμος Μεσσήνης αποφάσισε να την καταγράψει και να την αποτυπώσει, ώστε για κάθε χωριό να υπάρχει πληροφορία της πολιτιστικής του ταυτότητας. Οι τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να μεθοδεύσουν, να προγραμματίσουν, να οργανώσουν και να παρουσιάσουν τα πολιτιστικά δρώμενα.  
Δημιούργησε μια ερευνητική ομάδα εργασίας. Η ομάδα μετά από αναλυτική έρευνα δημιούργησε μια βάση δεδομένων με τα χαρακτηρισμένα μνημεία της περιοχής. Καταγράφηκαν συνολικά 64 μνημεία σε όλη την επικράτεια του Δήμου Μεσσήνης. Αυτά χαρακτηρίστηκαν ως εξής
11 αρχαία μνημεία, 14 αρχαιολογικοί χώροι, 12 μνημεία ειδικής κρατικής προστασίας, 2 έργα τέχνης, 23 ιστορικά διατηρητέα και 1 μνημείο ( Πηγάδι Στέρνας). Ανάδειξε πολλά αρχαία και νεότερα μνημεία τα οποία χρειάζονται ανάδειξη καθώς δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.( Όπως ο χώρος του Πεταλιδίου με τα διάσπαρτα αρχαία ευρήματα της Αρχαίας Κορώνης, που αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Μεσσηνίας.
Αναφέρθηκε στην περιοχή της Καρποφόρας ένας τόπος που συναντώνται 5 διαφορετικές εποχές της ιστορία μας και έχει βρεθεί Μυκηναϊκός δρόμος από τους ελάχιστους που υπάρχουν στον τόπο μας.
Στο του Απόλλωνα Κορίνθου στο Άγιο Αντρέα.
Στο Κάστρο της Ανδρούσας, και το ρόλο του σαν το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο του Μεσαίωνα.
Στο Ενετικό Κάστρο του Πέρα, στους πύργους της Λογγάς, στο τελωνείο της Μεσσήνης, στο Πολυλίμνιο, στον Καταρράχτη Μπουγιέτα, στο Πολυστάρι , στα Καστάνια , στο παλιό Πέρα, στο Πανυπέρι, στον Νερόμυλο και σε θρησκευτικά μνημεία. Επίσης σε παλιά επαγγέλματα , ήθη και έθιμα.
Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας, ότι η γνωριμία με το παρελθόν μας, η επαφή με τις ρίζες μας αποτελεί τη βάση για το μέλλον.  
 Ο Κ. Νίκος  Φραντζεσκάκης μίλησε με θέμα , την πρόληψη για τη μείωση των απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση τους, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Είπε, ότι για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έζησε σε αρμονία με το περιβάλλον, που του προσέφερε, όλα όσα χρειαζόταν για να ζήσει. Τα αποφάγια δεν ήταν σκουπίδια, τα χρησιμοποιούσαν για τροφή των ζώων.
Το περιβάλλον από μόνο του δε δημιουργεί σκουπίδια. Η συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα και προσθήκη  νέων προϊόντων  αύξησε την κατανάλωση, είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των  σκουπιδιών. Δημιούργησε ρύπανση του περιβάλλοντος και προβλήματα  στην υγεία μας.
Συνεπώς πρέπει να γίνει τέτοια διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να έχουμε μείωση του όγκου των σκουπιδιών.
 Πρέπει όλοι μας να μειώσουμε την παραγωγή σκουπιδιών αρχίζοντας από τους οικιακούς κάδους διαλέγοντας, επαναχρησιμοποιώντας, ανακυκλώνοντας και κομποστοποιώντας τα παραγόμενα σκουπίδια.
Τέλος ο κ. Επαμεινώνδας Κάρτσωνας μίλησε, για τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης των φυτοπροστατευτικών ουσιών (φυτοφάρμακα) στο περιβάλλον, στην υγεία, την εθνική μας φυσική κληρονομιά και  για τις βιολογικές καλλιέργειες.

Τα φυτοφάρμακα καταπολεμούν τις ασθένειες και συμβάλουν στην ανάπτυξη των φυτών. Όμως σήμερα υπάρχουν έντονες ανησυχίες, γιατί έχουμε δει να εξαφανίζονται ολόκληρες μάζες φυτών και ζώων και δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Έτσι οι άνθρωποι πρέπει να τα χρησιμοποιούν με φειδώ και να στραφούν στις βιολογικές καλλιέργειες.          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου